Tutkimusten mukaan kiitollisuuden harjoittamisesta on monenlaista hyötyä hyvinvoinnille ja kukoistukselle.

Silmääni pistää melko usein neuvo, jossa kehotetaan luopumaan sellaisista ihmissuhteista, jotka eivät tunnu antavan mitään, stressaavat tai vievät voimia ja mielenrauhan. Tänään halusin kirjoittaa sinulle sivuten tätä aihetta, mutta keskittyen toiseen näkökulmaan.

Monesti on varmasti  järkevää, ja helpointa, niin sanotusti ottaa etäisyyttä ihmiseen, jonka kanssa tekemisissä oleminen tuntuu hankalalta. Toisinaan välttely ei ole mahdollista, eikä aina viisasta. Ei ole ihan pieni juttu alkaa rakentaa yhteyttä, kun tekisi mieli karata paikalta. Se on kuitenkin mahdollista!

Otetaan esimerkiksi Tiina (nimi muutettu). Hän kertoi minulle, miten hänellä oli mennyt sukset pahasti ristiin poikansa opettajan kanssa. Tiina ymmärsi, että opettaja oli hänelle ja varsinkin hänen pojalleen Petelle tärkeä ihminen. Niinpä hän aikansa kärvisteltyään päätti, ettei opettajan välttely tulisi missään nimessä kyseeseen. Toisaalta selvää oli sekin, että nykyisellä vuorovaikutuksella ei pitkälle pötkittäisi.

Tiina pyysi ja sai terapeuttiystävältä neuvon, joka ärsytti häntä. Hän otti kuitenkin haasteen vastaan, sillä pojan hyvinvointi oli hänelle nyt tärkeintä. Tiina oli äärimmäisen motivoitunut tekemään kaikkensa poikansa eteen. (Sivuhuomautus: Kuka onkaan väittänyt, että positiivinen psykologia on positiivisuushömppää 😊 )

Voitto kotiin! 🥳
Tiina otti kynän kauniiseen käteensä ja kirjoitti joka päivä muutaman viikon ajan 3 hyvää asiaa poikansa opettajasta. Alussa aiheita oli vaikea keksiä, mutta pian helpotti. Jonkin ajan kuluttua Tiinan asenne opettajaa kohtaan muuttui neutraaliksi. Ja kun näin kävi, Tiina huomasi, että hänen muutoksensa vaikutti myös Pete-poikaan myönteisesti. 

Tarina jatkuu mainoksen jälkeen... 

 
 

Mikä tai kuka seuraavista olikaan lopulta se hankala: 1. opettaja 2. Tiina 3. asia 4. muu? Ehkä jokin näiden yhdistelmä tai ne kaikki? Niin tai näin, ei välttämättä yksiselitteisesti se, mikä ensin tuli mieleen.

Tiinalle koko tapahtuma oli erittäin voimaannuttava. Hän oli saanut aikaan ison muutoksen itselle todella merkittävässä asiassa. Stressikin väheni.

Kun sukset menevät ristiin X:n kanssa, hyviä kysymyksiä voivat olla mm.:

  • Mitä itse tuon vuorovaikutukseen tämän ihmisen kanssa?

  • Johdanko tunteitani vai ne minua?

  • Olenko pohtinut asiaa X:n näkökulmasta?

  • Mikä on minulle parhaaksi?

  • Voinko itse vaikuttaa asiaan ja miten?

  • Kannattaako erota vai rakentaa ja miksi?

  • Mikä on tärkein tavoitteeni?

  • Mikä minua motivoi?

  • Mitä teen seuraavaksi?

Testaa sinäkin edellä mainittua positiivisen psykologian harjoitusta. Samat harjoitukset eivät sovi kaikille, ja tätäkin harjoitusta kannattaa tuunata omien tarpeiden mukaan. Voit esimerkiksi kirjoittaa yleisiä kiitollisuuden aiheita tai keskittyä vaikka työhön tai kehoon jne. Tutkimukset osoittavat kiitollisuuden harjoittamisesta olevan monenlaista hyötyä hyvinvoinnille ja kukoistukselle.

Olisi mukava kuulla, mitä ajatuksia tämä kirjoitus herätti. Oliko siitä iloa tai hyötyä? Jos jaat tai jalostat aihetta somessa, tägääthän meidät! 


Ilolla,
Lenita Lehtonen | Joylla
050 345 1035


Joyllan uutiskirjeen voit tilata tästä.

Vuonna 2015 perustettu Oy Joylla Ab on positiivisen psykologian koulutus- ja asiantuntijayritys ja alan pioneeri Suomessa. Olemme saaneet välittää positiivisen psykologian taitoja ja työkaluja tuhansille kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostuneille. Olemme myös kouluttaneet satoja omien alojensa osaajia positiivisen psykologian asiantuntijoiksi.

Comment